Ken je de vriendenboekjes van vroeger nog? Waarin je met vrienden deelde wat je favoriete kleur was, hoe je huisdier heette en wat je later wilde worden. Steevast gaf ik als antwoord op die laatste vraag: ‘gelukkig!’ En oh ja; ook juf, moeder en actrice. Maar wat is geluk?

Precies omschrijven kon ik dat niet toen ik 7 was en in dat vriendenboekje schreef. Maar toch voelde ik oprecht dat ik heel graag gelukkig wilde zijn en blijven. Een diepgewortelde wens van ieder mens. En nog steeds wil ik heel graag gelukkig zijn. Voor mij is geluk: ‘Me goed voelen over mijn leven’. En ik weet inmiddels heel goed wat mij gelukkig maakt. Mijn prachtige dochter, mijn lieve man, vrienden en familie, mijn werk flexibel in kunnen delen, niet te veel verplichtingen in een week, op vakantie gaan met onze caravan, de zon, wandelen in Groenekan. Maar wat mij gelukkig maakt, kan voor een ander juist voelen als sleur. Kortom: wat je gelukkig maakt is voor iedereen anders. 

Praten over geluk
Het is heel waardevol om met je kinderen al op jonge leeftijd te praten over geluk. Over wat geluk is volgens hen, wat voor gevoel ze dit geeft en hoe ze hier vat op denken te hebben. Hierdoor leer je namelijk over persoonlijk leiderschap en de kracht van gedachten. Kinderen krijgen hierdoor een positiever beeld van zichzelf en van de wereld om hen heen.

Foto-challenge
In de gelukslessen die ik aan kinderen geef praten en filosoferen we op deze manier over geluk. Ik vraag kinderen bijvoorbeeld in les 1 om een voorwerp mee te nemen waar ze gelukkig van worden. En we praten hier over door: ‘Waarom heb je hiervoor gekozen? Welke waarde heeft dit voorwerp voor jou?’ Maar naast praten zijn er nog een heleboel meer leuke methodes om geluk als thema te integreren in het contact met je kinderen. Een foto-challenge bijvoorbeeld. Veel kinderen zijn visueel ingesteld en vinden het leuk om met een mobiele telefoon of camera op pad te gaan. Geef je kind eens de opdracht mee om vijf dagen lang iedere dag een foto te maken van iets wat hem/haar gelukkig maakt. Je zult zien dat kinderen hier vaak kiezen voor een lievelingsknuffel, een mooie bloem of een nieuwe fiets. Maar probeer je kind ook uit te dagen om verder te denken dat alleen spullen. Want word je gelukkig van een kus van je moeder, van de zon op je huid, van een warm bad, van een knipoog van de juf. En hoe vang je deze momenten in een foto? Een leuke uitdaging! 

Ga samen met je kind deze challenge aan: 5 dagen lang, 5 foto’s van 5 geluksmomenten. Misschien leuk om ze te delen op social media (met de #geluk, #gelukvoorkinderen #gelukschallenge en #gelukskoffer) of om ze te printen en op de koelkast te hangen. Omdat het delen en doorgeven van geluk de wereld een beetje mooier maakt 😊

De 5 foto’s die ik de komende dagen ga maken vind je op Instagram: https://www.instagram.com/the_comfortclub/